Tomatenzaden A - Z

Voor tomaten geldt het volgende "Zaaiprotocol": februari - mei binnenshuis, al dan niet onder glas, waar de kiemtemperatuur zo'n 20°- 22º C is.

Na de eerste echte blaadjes of bij zo'n 4 - 5 cm verspenen naar ø 9cm potjes. In april beginnen met afharden, d.w.z. bij mooi weer naar buiten en 's avonds weer binnen halen. Na IJsheiligen defintief buiten in de koude kas, serre, balkon, terras of onder wel voor handen zijnde afdak, verder laten groeien. 

20 tomatenzaden per zakje voor maar € 0,60 tenzij anders vermeld. 

 Nieuwe aanwinsten staan eerdaags op deze pagina

"Aurantiacum"  (Kers) 

Dit "wilde" tomaatje geeft kleine gele tomaatjes, met een heerlijke sappige smaak, welke niet helemaal rond zijn. Hoge opbrengst.

Heerlijk in salades of gewoon uit het vuistje.

Wetenswaardigheden: Tomatenplanten hebben veel water nodig, en vooral bij de hogere, klimmende soorten, absoluut niet vergeten deze te "dieven" want geloof me, het wordt een chaos. Verder is zij minder vatbaar voor ziektes waaronder Phytophthora en daarom prima geschikt om buiten te laten opgroeien.

15 zaden per zakje

"Balkonstar" (Kers)

Zaaien: vanaf maart en daarna verspenen in potten met 2-3 plantjes per pot. Na de "IJsheiligen" en het afhardingsproces kunnen ze buiten in het zonnetje op een beschutte plek op het balkon of terras. Uiteraard mag dit ook in de volle grond.

Oogsten: eigenlijk de hele zomer tot in de winter, ze geeft zoveel vruchtjes dat je kunt blijven plukken en eten.

Wetenswaardigheden: De beste balkon- en terrastomaat die je je maar kunt wensen.

 15 zaden

Uitverkocht, sorry

"Christmas Grapes" (Kers)

Zaaien: Onder glas bij een temperatuur van ongeveer 20°C en na een dag of 14 komen de "druifjes" uit de grond piepen. Verder grootbrengen in een kas en aan een draad/touw geeft het beste resultaat. Oogsten kan al vanaf juli tot in november. Totale zaai- tot oogstduur is ca. 75 dagen.

Wetenswaardigheden: Deze geweldige klimmer geeft trossen waar zo'n 10 - 20 vruchtjes aankomen welke gelijktijdig afrijpen. Deze vruchtjes zijn zeker 3 cm groot, vol sap, heerlijk zoet en geven een geweldig aroma af. 

10 zaden per zakje

Uitverkocht, sorry

"Galina's" Tros Coctail

Deze sappige en vlezige cocktail tomaatjes zijn mooi geel tot naar oranje neigend van kleur met een heerlijke fruitige smaak.

De vruchtjes worden zo'n 2 tot 3 cm groot en elke tros geeft een grote opbrengst. De plant groeit snel en fors, dus hierbij is het wel noodzaak deze optijd te toppen daar de vruchten anders niet allemaal zullen rijpen en dat is in dit geval echt zonde......

15 zaden per zakje

"Glossy Rose Blue" 

Info volgt

"Hardin's mini" Nieuw

Struiktomaatje

15 zaden per zakje

"Japanese trifele" 

Zaaien: Als de eerste blaadjes verschijnen de plantjes verspenen naar grotere bloem- of perspotten. Begin mei, na de "IJsheiligen" en het afhardingsproces, nogmaals verpotten of in de volle grond zetten met een regelafstand van 75 - 80 cm en tussen de planten zo'n 40 cm. Ook hier is weer een steuntje in de rug gewenst.

Oogsten: vanaf (half) augustus totdat de vruchten echt niet meer rood gaan worden.....

Wetenswaardigheden: De licht ovale vruchten smaken gewoon prima en hebben een donkerrode kleur met een zweempje naar zwart neigende gloed. Niet te veel water en voeding geven. Dit ras wil wel graag gedieft worden.

"Moneymaker" Nieuw

 

"Vollegronds" tomaat

Info volgt.

"Oranje van Goeijenbier"

 

 Info volgt

"Red Cherry" (Kers) 

Info volgt

"Rio Grande" 

Zaaien: Als de eerste blaadjes verschijnen de plantjes verspenen naar grotere bloem- of perspotten. Begin mei, na de "IJsheiligen" en het afhardingsproces. nogmaals verpotten of in de volle grond zetten met een regelafstand van 75 - 80 cm en tussen de planten zo'n 40 cm. 

Oogsten: vanaf (half) augustus tot oktober.

Wetenswaardiheden: Deze enigszins peervormige Roma-tomaat geeft veel vruchten per tros en is een stam-tomaat, zij heeft dus geen begeleiding nodig, en groeit het liefst in de kas. Uitstekend geschikt voor soepen en sauzen.

NB: Op de foto ligt de laatste oogst nog te genieten van het zonnetje.

12 zaden per zakje

 Uitverkocht, sorry

"Rose Quartz" (Kers) 

 

Info volgt

"San Marzano" 

Zaaien: Als de eerste blaadjes verschijnen de plantjes verspenen naar grotere bloem- of perspotten. Begin mei, na de "IJsheiligen" en het afhardingsproces. nogmaals verpotten of in de volle grond zetten met een regelafstand van 75 - 80 cm en tussen de planten zo'n 40 cm. Ook hier is weer een steuntje in de rug gewenst.

Oogsten: vanaf augustus

Wetenswaardigheden: Ja wat moet ik nog over deze typische Italiaanse tomaat zeggen, behalve dat zij heerlijke vruchten geeft, 6 a 8 stuks per tros, en uitstekend te bewaren zijn in olijfolie? En eigenlijk niet mag ontbreken in uw tomatenverzameling....

15 zaden per zakje

 

 

"St Pierre" (Vlees) 

Meer info volgt

20 zaden per zakje voor € 0,65

"Super Marmande" 

Zaaien: Als de eerste blaadjes verschijnen de plantjes verspenen naar grotere bloem- of perspotten. Begin mei, na de "IJsheiligen" en het afhardingsproces. nogmaals verpotten of in de volle grond zetten met een regelafstand van 75 - 80 cm en tussen de planten zo'n 40 cm. Ook hier is weer een steuntje in de rug gewenst.

Oogsten: vanaf augustus

Wetenswaardigheden: Deze heerlijke grote, zoete en sappige vleestomaat, met een enigszins grillig uiterlijk, is eigenlijk overal bij te gebruiken gewoon omdat ze zo lekker is en dit komt o.a. door het hoge suikergehalte.

15 zaden per zakje

"Sweet Baby" (Kers) 

 

Info volgt

"Tigerella" Nieuw

"Vollegronds" of kasteelt tomaat.

Info volgt

"Tiny Tim" (Kers) 

Zaaien: vanaf maart en daarna verspenen in potten met maar 1 plant per pot. Na de "IJsheiligen" en het afhardingsproces kunnen ze buiten in het zonnetje op een beschutte plek op het balkon of terras. Uiteraard mag dit ook in de volle grond.

Oogsten: vanaf half augustus

Wetenswaardigheden: Tiny Tim is een laag kerstomatenras dat maar 30 cm hoog wordt en heerlijke zoete tomaatjes geeft waar je van blijft snoepen.... 

15 zaden per zakje

"Yellow Pear Shaped"  

Zaaien: vanaf februari-maart in een lekkere warme omgeving en zodra de eerste blaadjes verschijnen, verspenen in grotere potten en/of later uitplanten in de volle grond maar wel graag op een zonnig plekje en met een stokje erbij.

Oogsten: vanaf half augustus tot ver in september want de plant geeft een overdaad aan kleine, gele, peervormige vruchtjes met een zoete smaak.

 

 

"Zuckertraube" (Kers) 

Zaaien: vanaf februari-maart in een lekkere warme omgeving en zodra de eerste blaadjes verschijnen, verspenen in grotere potten en/of later uitplanten in de volle grond maar wel graag op een zonnig plekje met een stokje erbij of klimmend langs een touwtje.

Oogsten: Durf het bijna niet op te schrijven maar tot eind oktober hebben de planten vele heerlijke, zoete vruchtjes gegeven.

Wetenswaardigheden: Wie heeft Maarten's Moestuin niet gezien dan?       Hij gaf, en absoluut terecht, uitgebreide aandacht en info aan dit werkelijk grandioze tomatenras. Compleet met de gouden tip: Graaf naast je tomaten-, komkommer- en /of augurkenplanten, per plant een potje in, zodat je via deze ontstane "watergang" de planten perfect en nagenoeg boven de wortels water geeft, zodat er geen stamrot kan ontstaan met alle nare gevolgen van dien.

 

Tomatillo (Physalis ixocarpa) Fresadillas

Dit familielid van de Nachtschade is nauwer verwant met de Ananaskers dan de tomaat. Deze Mexicaanse plant groeit behalve snel ook breed en hoog uit tot wel 1,20 m met vele zijtakken en prachtige geel met paars gemarkeerde bloemen en is hierdoor best wel een ruimtevretertje in de kas... Buiten op een zonnige en beschutte plek of in een grote pot doet ze het ook prima.

De vruchtjes, beginnen groen in een soort blaasachtige kelk welke weer heel veel lijkt op een Chinese lantaarn, voelen enigszins vettig/plakkerig aan en bevatten weinig sap. Wanneer de vrucht volledig is afgerijpt is zij beduidend zoeter van smaak en paars van kleur. De tomatillo op mijn foto is te vroeg geplukt en daardoor alleen nog maar geel....

Zowel rauw (salsa) als in stoofgerechten (chili con carne) geeft ze een fris/zurige maar ook een zoete smaak. Bij een uitbundige oogst kunnen de vruchtjes, klein gesneden, ingevroren worden maar zijn dan alleen nog geschikt voor warme bereidingen.

Zaaien in maart onder glas en 1x verspenen is raadzaam en na de IJsheiligen mag ze naar buiten met een onderlinge afstand van 50 cm als er besloten is om meerdere exemplaren te planten.

Nieuwe reacties

08.03 | 17:50

Beste Edith,
Bedankt voor de levering van de zaden en het leuke extraatje de goudsbloemen mix. Het gaat z.s.m. allemaal gezaaid worden. Mvgr. Monique

24.02 | 06:25

Beste Edith,
Nogmaals bedankt voor de snelle reactie en de goede service! Mvg, Paul

06.01 | 09:05

Beste Edith
De zaden zijn in goede staat ontvangen
met groeten iet

09.04 | 17:32

Beste Edith, dank je wel voor de zaden, goed verpakt, en heel leuk dat gratis zakje lathyrus, Groet Gerrie