Capsicum .......?

Er zijn zo'n twaalf soorten "Botanische" soorten chilipepers die wij gebruiken maar beter beperk ik de info tot de meest verbouwde en door ons gegeten soorten.

Capsicum Annuum

Verreweg het meest verbouwde ras omdat zij doorgaans milder is en sneller rijpt dan andere rassen. O.A. de Jalapeno en zelfs de gewone paprika vallen onder deze groep.

Capsicum Baccatum

Dit zijn de besvormige pepers en ook beter bekend onder de naam "Aji" dit is de algemene naam voor chilipepers in Zuid-Amerika. Om het overzichtelijk te houden zijn hier uiteraard weer twee varianten van, en wel C. baccatum en C. pendulum. De heetheid van laatstgenoemde loopt uiteen van 0 - 100.000 SHU maar het gemiddelde ligt tussen de 30.000 - 50.000 SHU. De C.baccatum soorten  zijn aromatisch, ctitrus en fruitachtig en groeien prima in ons Nederlandse klimaat maar heeft hierdoor wel een langer aanloopje nodig voor een goede opbrengst. Aji Verde en Lemon Drop vallen onder deze categorie.

Capsicum Chinense

Hiertoe behoren de heetste soorten ter wereld. De hitte varieert tussen de 100.000 - 300.000 SHU maar uitzondering is natuurlijk de welberuchte Carolina Reaper met een hitte die kan oplopen tot 2.400.000 SHU ! Dat is dus echt geen katje om zonder handschoenen aan te pakken..   

Habanero, Scotch Bonnet, Trinidad Scorpion en Bhut Jolokia (Ghost Chili) behoren tot deze groep en hebben een sterke geur en smaak welke enigszins als "zuur" ervaren kan worden. 

Kenmerkend is dat de vruchten in trossen groeien en het heerlijk vinden bij warmte en een hoge luchtvochtigheid.

Capsicum Frutescens

In deze categorie is de "tabasco" de meest bekende soort. De vruchten zijn heel vaak spits en klein maar zeer heet, 30.00 - 100.000 SHU. Bij veel warmte en een hoge luchtvochtigheid, voelt zij zich het prettigst.

Capsicum Pubescens

Dit ras is herkenbaar aan de mooie lila bloemen en zwarte zaadlijsten. Sappige vruchten met de smaak van paprika maar met een heetheid tussen de 30.000 - 100.000 SHU. Rijpe vruchten kunnen rood, bruin, geel of oranje zijn en gedijt eveneens in een koeler klimaat maar heeft dan wederom een lang seizoen nodig om vruchten te geven. De "Rocotopeper" valt hier onder.

Scoville

Om de heetheid van pepers te kunnen bepalen werd de Scovilleschaal ontwikkeld, uiteraard door Wilbur Scoville in 1912 himself. Oorspronkelijk werd de heetheid gemeten door de extracten van pepers te verdunnen. De hoeveelheid keer dat er verdund moet worden tot het moment dat er geen scherpte meer werd waargenomen geeft de hoeveelheid Scoville Units aan. Het aantal Scoville Units (SHU) geeft eigenlijk de hoeveelheid Capsaïcine aan, dit is namelijk de werkzame stof die de pepers hun scherpte geven.

Als men te heet heeft gegeten is een glaasje (kokos)melk beter dan water en nooit zonder handschoenen te werk gaan bij het bereiden of zaad winnen van de pepers, want daarna in de ogen wrijven of voor de heren onder ons, een bezoek aan het toilet brengen, geeft een ongekende ervaring die niemand ooit nog een keer wil meemaken....

15 zaden per soort, tenzij anders vermeld voor maar € 1,75

 

 

"Aji Verde"C.baccatum

Info volgt

"Cayenne Long Slim"  C.annuum

Zaaien: Vanaf maart tot mei zowel onder glas als meteen in 9 cm potjes. Na opkomst uitplanten naar buiten op een heerlijke warme beschutte plek of achter het raam in een koude kas. Regelmatig water geven en een beetje voeding af en toe kan geen kwaad.

Oogsten: vanaf augustus

Wetenswaardigheden: De opbrengst van een plant kan oplopen tot 20 - 25 vruchten.

SHU tot 50.000

"Fresno" C.annuum

Info volgt

"Golden Cayenne" C.annuum

Info volgt

"Habanero Mustard" C.chinense

Info volgt

"Habanero Orange Blob" C.chinense

Info volgt

"Habanero Tasmanian Red" C.chinense

Info volgt

"Hungarian Wax" C.annuum

Dit soort geeft een vroege en rijke oogst, zeker als ze in een kas of serre staat.

De vruchten worden zo'n 10 - 20 cm lang en rijpen van groen via honinggeel/oranjerood naar diep rood. Leuk is dat je de vruchten kunt oogsten tijdens de diverse stadia van rijpheid, al naar gelang hoe je ze wilt gaan verwerken natuurlijk.

Inleggen of verwerken in salsa's, salades of saus. Grote pepers kunnen gevuld worden met bijvoorbeeld kaas en gratineren onder de grill.

"Jalapeno" C. annuum

Dit is een "mild" Mexicaans pepertje met een stompe punt en kleurt van groen naar rood. De struiken worden zo'n 60-80 cm hoog en dragen veel vruchten die veel eerder rijpen als menige andere peper.

Deze milde peper met paprikasmaak wordt het meest groen gegeten en eerder als een groente gebruikt, zoals in dunne ringetjes gesneden over je hamburger of "Tex Mex" gerechten, maar ook hier geldt, dat ze geen bezwaar heeft tegen grillen, gratineren, inmaken etc. Door laten rijpen naar mooi rood, wordt de smaak zoeter en heter. Als je ze droogt en/of rookt krijgen ze de naam Chipotle.

SHU tot 8000

Joe's Long Cayenne C. annuum  NIEUW


Een van de langste pepers die er zijn, ze kan een lengte vanaf 25 cm tot wel 35 cm bereiken. De pepers rijpen van groen naar rood, en zo wordt er een zalige, medium hete en kruidige smaak ontwikkeld.

Geeft een hoge opbrengst en de pepers zijn prima geschikt voor sauzen, rista's (recept volgt) of uiteraard gewoon "vers".

Pepers zijn makkelijk te drogen,.

Ter vergelijking, ligt op de foto, Joe's Long in het midden met links en rechts de "gewone" Cayenne peper.

SHU tot 20.000

 

 

"Lemon Drop" C.baccatum

Info volgt

"Pepperoncini" C. annuum / C. frutescens

Info volgt 

"Rawit" C. annuum 

Info volgt

"Scotch Bonnet" C.chinense

Info volgt

"Willy, Peter of Penis peper" C. annuum NIEUW


Info volgt maar dochterlief vindt ze hilarisch, maar zij is dan ook ruim boven de 18....

SHU 10.000 tot 23.000

10 zaden € 1,95

Zoete Peper

Sweet Banana

 

Integenstelling tot de "normale" pepers, is zij niet pittig maar vergelijkbaar met de smaak van paprika.

De vruchten kunnen een lengte van 15 cm bereiken met een doorsnede van 5 cm en verkleuren van groen naar geel/oranje

Na de pluk kunnen de vruchten enige tijd "op het droge" bewaard worden.

10 zaden voor € 0,95

Chili flakes

€ 4,95
Chili olie

Om zelf te maken

Nieuwe reacties

08.03 | 17:50

Beste Edith,
Bedankt voor de levering van de zaden en het leuke extraatje de goudsbloemen mix. Het gaat z.s.m. allemaal gezaaid worden. Mvgr. Monique

24.02 | 06:25

Beste Edith,
Nogmaals bedankt voor de snelle reactie en de goede service! Mvg, Paul

06.01 | 09:05

Beste Edith
De zaden zijn in goede staat ontvangen
met groeten iet

09.04 | 17:32

Beste Edith, dank je wel voor de zaden, goed verpakt, en heel leuk dat gratis zakje lathyrus, Groet Gerrie